CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Nové kanonické romány v češtině - stojí za přečtení?

17. 03. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Když před nedávnem nakladatelství Egmont ohlásilo nový ediční plán knih Star Wars, záhadně v něm chyběly romány pro dospělé čtenáře. Kromě titulu Kenobi od Johna Jacksona Millera šlo vlastně téměř výhradně o dětské knihy a encyklopedie. Sice se nám dostalo neméně záhadného upozornění na možnost objevení dalších titulů, ale nic určitého řečeno nebylo. Až teprve nyní, když všechny zasáhla zpráva o akvizici Egmontu skupinou Albatros Media, se objevilo tolik žádané oznámení nových románů Star Wars v češtině. A protože současná situace přeje románům, které se řadí do nové unifikované kontinuity, máme tu pět nových a hlavně zcela kanonických románů. Jen pro rekapitulaci, zatím se u nás z nového kánonu objevil román Tarkin a čtyři romány pro mladé čtenáře z projektu Cesta k Epizodě VII (Ztracené hvězdy, Zbraň rytíře Jedi, Pašerákova zkouška a Pohyblivý cíl). Podíváme se tedy nyní, co každý z ohlášených románů může nabídnout a co se naopak nemusí všem líbit:

 

Star Wars: Před probuzením (Greg Rucka)

Antologie tří příběhů pro mladé čtenáře, které se odehrávají těsně před Epizodou VII: Síla se probouzí. Postupně se tak dozvíme, co krátce před událostmi filmu dělal stormtrooper FN-2187 (později známý jako „Finn"), pouštní sběračka Rey a odvážný republikový pilot Poe Dameron. Autor Greg Rucka je podepsaný pod již česky vydaným románem pro mladé čtenáře Pašerákova zkouška a také pod komiksovou minisérií Shattered Empire.

Doporučeno pro: Ty, kdo se chtějí dozvědět mnoho nového o Finnovi a Poeovi Dameronovi (a částečně i o Rey, i když její příběh, ač celkem zdařilý, je spíše takovou "epizodou").

Nedoporučeno pro: Ty, kteří si myslí, že v knize najdou odpověď na to, kdo jsou Reyini rodiče a popis okolností, za jakých se na planetě Jakku ocitla. Tyto věci si Lucasfilm schovává pro další filmy. ;-)

 

Star Wars: Síla se probouzí (Alan Dean Foster)

Románový přepis příběhu filmu Star Wars: Epizoda VII – Síla se probouzí. Jeho autor Alan Dean Foster je známý především tím, že právě on napsal dle scénáře George Lucase románovou adaptaci úplně prvního filmu Star Wars (jako autor je však na knize uveden Lucas), která vyšla dokonce ještě několik měsíců před tím, než Star Wars vtrhly v roce 1977 do kin. Později mu George Lucas umožnil napsat knihu Splinter of the Minds's Eye, který se stal prvním románovým přírůstkem do vznikajícího expandovaného universa (dnes Legends).

Doporučeno pro: Ty, kterým se filmová sedmá epizoda líbila, a chtějí se dozvědět některé další detaily a scény, které z filmu nebyly úplně zřejmé.

Nedoporučeno pro: Ty, kteří čekají originální příběh (tudíž nevědí, co znamená slovo „novelizace" ;-) ), nebo přehršle nových aspektů, které by nový film stavěly do jiného světla (jako se to ve své době povedlo Mattu Stoverovi s novelizací Epizody III nebo i Karen Traviss s novelizací pilotního filmu Klonové války).

 

Star Wars: Nový úsvit (John Jackson Miller)

Úplně první román z nového kánonu, tj. takový, který vznikal v těsné spolupráci s týmem Lucasfilm Story Group (ten má v kompetenci všechny příběhové aspekty od filmů až po hry) a který si bere na paškál okolnosti prvního dobrodružství dvou protagonistů ze seriálu Star Wars Povstalci, Kanana Jarruse a Hery Syndully. Ovšem pozor, kniha na rozdíl od seriálu není určena dětem, takže i pokud animovanému seriálu příliš neholdujete, kniha se vám bude líbit. Kniha od Johna Jacksona Millera (Kenobi) se odehrává osm let po Epizodě III – Pomsta Sithů (tj. 6 let před začátkem seriálu Povstalci). Recenzi knihy naleznete zde.

Doporučeno pro: Příznivce seriálu Povstalci i ty, kterým se seriál zdál příliš dětský a hlavně pak pro čtenáře, kteří chtějí začít číst romány Star Wars. Tento titul totiž slouží jako skvělá brána do světa románů a zároveň jako hodnotné čtivo i pro sečtělé fanoušky.

Nedoporučeno pro: Není moc důvodů, proč tuto knihu nedoporučit, protože jde o univerzální čtivo a vlastně ani ničemu z Legends neodporuje. Přesto si knihu možná méně užijí ti, kteří se již naspoilerovali ohledně záporáka knihy a částečně i hlavního hrdiny (je sice naprosto přirozené, že dnes se o Kananovi ví daleko více, než v době vydání této knihy, ale i tak tím kniha malinko ztrácí).

 

Star Wars: Dědic rytířů Jedi (Kevin Hearne)

Román, který vypráví příběh Luka Skywalkera krátce po zničení Hvězdy smrti. Původně měl být román vydán už dříve v Legends jako součást série Empire and Rebellion. Kniha je vyprávěna netypicky z pohledu první osoby a popisuje nám počátky Lukových snah ovládnout Sílu a v širším ohledu i pátrání po vhodné základně pro Povstaleckou alianci. Recenzi na knihu naleznete zde.

Doporučeno pro: Ty, kteří se chtějí „podívat do hlavy" Luku Skywalkerovi, dozvědět se o něm, jaký byl v tomto raném období po bitvě o Yavin, užít si četné vtipné pasáže a celkově svižný a zajímavě napsaný příběh.

Nedoporučeno pro: Ty, kteří čekají příběh s velkým dopadem na širší galaxii Star Wars, nebo i jen na více postav mimo samotného Luka. O tom tato kniha vážně není.

 

Star Wars: Temný učedník (Christie Golden)

Kniha představuje pomyslnou tečku za televizním seriálem Klonové války. Autorkou je Christie Golden, která do světa Star Wars přispěla především třemi romány v sérii Fate of the Jedi a několika návaznými povídkami. Román Temný učedník je (zatím) poslední část projektu The Clone Wars Legacy, který měl za úkol představit některé epizody seriálu, jež zůstaly buď ve stádiu nehotové animace, nebo pouze ve formě scénáře, ale byly natolik důležité, že se je Lucasfilm rozhodl vydat v jiné podobě. Takto jsme se tedy dočkali dvou čtyřdílných příběhových úseků s nehotovou animací (Crystal Crisis on Utapau, Bad Batch) a čtyřdílné komiksové série Darth Maul: Son of Dathomir. Román je dílo složené ze scénářů hned osmi epizod seriálu. Recenzi naleznete zde

Doporučeno pro: Příznivce (nebo alespoň znalce) celého seriálu Klonové války, nebo přinejmenším příběhové linky o Asajj Ventress. Ty, kterým se tak úplně nezamlouvalo pojetí, s jakým byl v jedné epizodě seriálu zobrazen Jedi Quinlan Vos a chtějí pro tuto postavu důstojnější roli. Ty, kteří mají rádi emocionálně vypjaté příběhy a skutečně funkční love story.

Nedoporučeno pro: Odpůrce seriálu Klonové války nebo pro ty, kteří neznají celou příběhovou linku Ventress v něm (kniha totiž nabídne jen málo vysvětlujících pasáží). Ty, kteří nedokáží překousnout, že si George Lucas představoval osudy Quinlana Vose i Asajj Ventress jinak, než bylo v Legends.

 

Tolik tedy k novým románům. Těchto pět knih by mělo v nakladatelství Egmont vyjít v celkem krátkém období od června do září letošního roku. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Máte už favority, po kterých sáhnete? Napište nám o nich do komentářů!

Komentáře