CSWU
MENU
starwars
FB

Učeň temnoty – 13 příběhů, které musíte vidět před čtením knihy

14. 09. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Román Star Wars: Učeň temnoty je součástí projektu The Clone Wars Legacy, který si klade za cíl dovyprávět různými způsoby některé příběhové linie z předčasně ukončeného seriálu Star Wars: Klonové války. V případě Učně temnoty jde o dokončení příběhové linie Asajj Ventress. Protože román vychází nyní i v češtině (viz naše recenze) a protože kniha samotná i přes své kvality není příliš vstřícná k fanouškům, kteří seriál Klonové války neviděli, přinášíme přehled epizod, které je pro úplné pochopení děje třeba znát. Zároveň tyto epizody (až na pár výjimek) patří k tomu nejlepšímu, co seriál Klonové války nabídnul, takže dívání se na ně rozhodně nebude pouze pro „studijní“ účely. (Poznámka: Některé z epizod nebyly nikdy oficiálně přeloženy do češtiny, proto jsou názvy ponechány v angličtině.)

 

Epizoda S01E16: Nepřítel ve vlastních řadách

Tato epizoda je prequelem k pilotnímu filmu Klonové války a ukazuje úlohu Ventress v bitvě o Christophsis. Události jsou krátce zmiňovány v knize.

Epguide016.jpg

 

pilotní film Star Wars: Klonové války

Film Klonové války sice ani zdaleka nepatřil k milníkům kinematografie, ale položil základ k řadě příběhových linií Ahsokou Tano počínaje a Zirem Huttem konče. Ještě daleko lépe než samotný film poslouží jako vhled do osobnosti Asajj Ventress (i dalších postav) výborná novelizace od Karen Travissové (i přes několik dnes už bohužel nekanonických zmínek), která vyšla i v češtině, ale dnes už je prakticky nesehnatelná.

 Rex_shoots_at_Ventress.png

 

Epizoda S01E01: Léčka

První regulérní epizoda seriálu ukazuje Ventress jako Dookuovu vykonavatelku, která se nezalekne ani mise, kde je úhlavním protivníkem sám mistr Yoda. Události jsou nepřímo zmíněny v knize a vztahují se k několika pozdějším epizodám seriálu.

 Ventress_Katuunko.png

 

Epizoda S01E08: Úžasný Jedi, Epizoda S01E09: Pod příkrovem temnoty, Epizoda S01E10: Grievousovo doupě

Trojici těchto epizod spojuje hlavně osoba místokrále Obchodní federace, Nuta Gunraye. Pro Ventress je důležitá hlavně prostřední epizoda Pod příkrovem temnoty. Ostatní uvádím, pouze pokud byste chtěli vidět celý příběh (zvláště epizodu Grievousovo doupě velmi doporučuji). Haterům Jar Jara Binkse samozřejmě nedoporučujeme epizodu Úžasný Jedi.    

Duel_on_Tranquility.png 

 

Epizoda S03E01: Clone Cadets,  Epizoda S01E05: Nováčci a Epizoda S03E02: ARC Troopers

Trojice volně navazujících epizod z první a třetí sezóny je sice primárně o osudech družstva Domino, ale třetí z nich, ARC Troopers (odehrávající se později) je klíčová pro percepci Asajj Ventress v této době. Vidíme její vztah s generálem Grievousem, skoro až živočišnou radost z bitvy i její selhání i schopnost uniknout z bezvýchodné situace.

 VentressFlirty-ARCTroopers.png

  

Epizoda S01E11: Dooku v zajetí a Epizoda S01E12: Gunganský generál

Dvojice epizod, která s příběhem Ventress nesouvisí, ale ukazuje jeden z pokusů Jediů o zajetí hraběte Dookua. Události jsou krátce zmíněny v knize.

Dooku_escape_hatch.png 

 

Epizoda S02E20: Death Trap,  Epizoda S02E21: R2 Come Home a Epizoda S02E22: Lethal Trackdown

Trojice epizod, které se primárně točí kolem mladého Boby Fetta. Události jsou okrajově zmíněny v knize a jsou důležité pro pozdější epizody.

VanqorTrap-R2CH.jpg 

 

Epizoda S03E09: Hunt for Ziro

V podstatě jediná epizoda seriálu, v níž více vystupuje neortodoxní mistr Jedi Quinlan Vos. Ačkoli ve své době se na tento díl sesypala ostrá kritika kvůli tomu, že Vose zobrazuje v hrubém rozporu s jeho úlohou v komiksech Legends (na čemž však už dnes nezáleží), i tak je zde pěkně vidět jeho ojedinělá schopnost psychometrie i vztah s Obi-Wanem Kenobim.

Vos_and_Obi-Wan_on_Coruscant.png

 

Epizoda S03E12: Nightsisters, Epizoda S03E13: Monster a Epizoda S03E14: Witches of the Mist

Zlom v příběhu Asajj Ventress. Vidět tyto tři epizody je pro knihu Učeň temnoty absolutně nezbytné. Kromě toho se zde otevírá cesta k linii Dartha Maula. Navíc jde o díly, které posunuly "dospělost" seriálu o hezký kus vzhůru.

WelcomeHomeAsajj-Nightsisters.png 

 

Epizoda S04E19: Massacre, Epizoda S04E20: Bounty, Epizoda S04E21: Brothers a Epizoda S04E22: Revenge

Další čtveřice epizod naprosto zásadních pro osudy Asajj Ventress, při níž její životní dráha nabírá nový směr. Kromě toho jsou epizody první "regulérní" z linie o Darthu Maulovi – ta sice se samotnou knihou Učeň temnoty moc nesouvisí, ale jedná se o důležitý příběh v rámci ságy Star Wars.

TurboliftTransportArea-Bounty.png 

 

Epizoda S05E01: Revival, Epizoda S05E14: Eminence, Epizoda S05E15: Shades of Reason a Epizoda S05E16: The Lawless

Čtveřice těchto výborných epizod je extrémně důležitá hlavně kvůli Maulovi a Mandalorianům, kteří jsou důležití v rámci širší ságy Star Wars. Pro Učně temnoty je však relevantní méně a to hlavně kvůli zločinecké organizaci Černé slunce.

BlackSunLeaders-Eminence.png 

 

Epizoda S05E17: Sabotage, Epizoda S05E18: The Jedi Who Knew Too Much, Epizoda S05E19: To Catch a Jedi a Epizoda S05E20: The Wrong Jedi

Čtveřice epizod, které výborným způsobem završují etapu života Ahsoky Tano. Do těchto událostí Ventress zasáhne až v druhé půlce, ale pokud chcete znát celý příběh (ano, chcete! :-) ), určitě nevynechte ani první dvě epizody z tohoto příběhového úseku. 

Ventress_Tano.jpg

 

Epizoda S06E10: Ztracený, Epizoda S06E11: Hlasy, Epizoda S06E12: Osud a Epizoda S06E13: Oběť

Čtyři poslední odvysílané epizody seriálu se označují jako Yodův příběhový úsek a jsou velmi důležité pro ságu Star Wars jako celek. Nenechte si je ujít! Každopádně, podobně jako čtveřice epizod o Maulovi a Mandalorianech jsou pro příběh knihy Učeň temnoty relevantní pouze okrajově díky epizodě Ztracený a úloze Pykeského syndikátu v něm. 

EpGuide610.png

 

Výše uvedený výčet samozřejmě nepředstavuje všechny skvělé epizody Klonových válek. Máte také ještě nějaké oblíbené? Napište nám o nich do diskuze!

Komentáře